Parmod - NX Nastran csatolás

Szimuláció és optimalizáció – Célzott numerikus matematikai alapkutatás komplex fizikai folyamatokra és termelési rendszerekre a Széchenyi István Egyetemen nemzetközi kutatói team kialakításával

TÁMOP-4.2.2-08/1-2008-0021

Parmod - NX Nastran csatolás

A komplex fizikai rendszerek szimulációjának egyik lehetséges módja olyan szoftverek nagy rendszerré való összekapcsolása, melyek különböző komponensei jellegükben más-más fizikai folyamatot szimulálnak. Gyakori igény a folyadék–mechanikai rendszer kölcsönhatásának szimulációja (FSI – Fluid Structure Interaction), melyre példa a következő folyamat. Haladás közben a jármű külső tükre a menetszél hatására – a felületére eső nyomáseloszlásból számolhatóan – megváltoztatja alakját, ezáltal a levegő áramlási tartományát is; emiatt a menetszél is változik, ami ismételten visszahat a nyomáseloszláson keresztül a tükör alakjára, és így tovább. Ez a csatolás valósult meg a Parmod mint CFD- és az NX Nastran mint szilárdtest-mechanikai szoftver összekapcsolásával, melynek logikai menetét az alábbi diagram mutatja be, a számolási eredményeit a mellékelt képek illusztrálják.

A Parmod – Nastran csatolás munkafolyamatának diagramja az egymás után, automatikusan meghívásra kerülő programok sorrendjét mutatja.

 

Az ábrák a szélcsatornába helyezett lemez körül kialakuló áramlást, valamint a lemez menetszél általi deformálódását mutatják be.

 

Tanszéki hírek

Nem találhatóak hírek!